Hartcoherentie
Hartcoherentie
Wat is nu de kracht van Hartcoherentie ?
Eenvoudig in toepassing
Wetenschappelijk onderbouwd
Vraagt weinig tijd (3 x 6 min. per dag)
Praktische adembegeleiders
Meetbaar met biofeedback
In korte tijd te leren (coaching)
Makkelijk te integreren in je dagelijks leven
Hart-chaos
Ons hart vertraagt en versnelt voortdurend. Het moet zich immers aanpassen aan zijn omgeving. Dit heet hartritmevariabiliteit. Wanneer je gestresst bent, zal je hart een chaotische hartritme-curve hebben. Deze toestand veroorzaakt een reeks van reacties in je lichaam. Dat is normaal, want het lichaam moet zich in ‘real time’ aanpassen aan zijn omgeving, je moet in actie schieten. Te vaak staan we in de "actiemodus". Gezien de eisen van het huidige leven nemen we niet meer regelmatig de tijd om te recuperen. Dan is het alsof ons "hoofd overloopt", we hebben moeite ons te concentreren, we zijn sneller prikkelbaar, moe, emotioneel, we hebben een gezwollen buik, slapen slecht, hebben hartkloppingen, ... We zijn in de vicieuze cirkel geraakt van uitputting tot chronische stress en ten slotte ... burn-out.
Hart-coherentie
Veel studies hebben aangetoond dat het hart meer signalen naar de hersenen stuurt dan de hersenen naar het hart. Ademhaling is één van de enige functies in ons lichaam die we kunnen beïnvloeden. Wetenschappers hebben vastgesteld dat met een ritmische ademhaling van zes keer per minuut het hart in een bijzondere staat raakt. Via het autonoom zenuwstelsel, dat in evenwicht raakt, zal nu het hart aan ons brein laten weten dat alles in orde is: we zijn in "veilige modus". In deze toestand voelen we ons kalm en wakker tegelijkertijd. Ons hart versnelt en vertraagt met dezelfde snelheid. Dat zul je ook zien aan de mooie regelmatige curve van hartvariabiliteit. We kunnen met verstand en gevoel reageren op gebeurtenissen.
We zijn in hartcoherentie !
Hoe kun je Hartcoherentie leren ?
Kardiatma baseert zich op het 4-stappen leerplan dat werd ontwikkeld door Louis Van Nieuland en Katrien Geeraerts in hun boek Blijven ademen. Deze twee therapeuten hebben de methode en de techniek verder ontwikkeld op basis van hun jarenlange ervaring.
Het boek is in 10e druk en inmiddels een bestseller!
De franse uitgave, geïnitieerd en gefaciliteerd door kardiatma, werd gepubliceerd bij uitgeverij Satas - www.satas.com.
Dr David O’Hare heeft een prachtig voorwoord geschreven.
In 4 stappen naar Hartcoherentie
1 - Ademhaling
Hoe werkt het autonoom zenuwstelsel ? Wat is de invloed van stress op het organisme ? Welke rol speelt de ademhaling? Hoe kunnen we “af/remmen” ?
Ben je je bewust van het schadelijke effect van langdurige stress op je lichaam dan heb je de eerste stap naar herstel gezet. In deze sessie leer je op een eenvoudige en zichtbare manier begrijpen hoe we uit balans kunnen raken door de stress van alledag. En hoe onze ademhaling kan helpen de balans te herstellen.
2 - Hart
Welke rol speelt ons hart en hoe werkt hartcoherentie? Hoe weet ik dat mijn autonoom zenuwstelsel in balans is? En hoe kan ik dat meten met biofeedback ?
In deze sessie zul je beter begrijpen hoe hartcoherentie werkt en de effecten ervaren. De methode werd voor het eerst in Franstalig Europa voorgesteld door David Servan-Schreiber (Uw brein als medicijn).
3 - Hormonen & Emoties
Wat is de rol van hormonen? Welke invloed hebben onze emoties? Hoe kan ik mijn emotionele stabiliteit en veerkracht versterken?
Na enkele weken oefenen begin je de positieve effecten steeds beter te bemerken. Nu is het tijd voor verdieping. Als we hartcoherent zijn heeft dat invloed op onze hormoon regulatie. We voelen ons fitter en rustiger, stabieler. Ook leer je beter omgaan met emoties en kun je deze inzetten om je staat van hartcoherentie te versterken.
4 - Dagelijkse toepassing
Hoe kun je hartcoherentie inzetten in je dagelijks leven?
Je hebt nu geleerd hoe je ritmisch kan ademen en in hartcoherentie kan geraken. Je weet ook hoe je dit met emoties en visualisaties kan doen. Om je reflexen verder te versterken leer je hoe je hartcoherentie kan inzetten in conflict- of moeilijke situaties. En natuurlijk bespreken we handige tips zodat je zelf verder kan met hartcoherentie en je veerkracht versterken.
Hartcoherentie wordt ingezet bij :
Stress
Burn-out (preventief en curatief)
Angsten
Hartkloppingen
Hyperventilatie
Innerlijke gejaagdheid
Concentratie problemen
Slaapproblemen
Hoge bloeddruk
Hartcoherentie zorgt voor :
Effectieve ‘coping’ voor stress, verhoogde mentale weerbaarheid
Meer bewustzijn en zelf-management bij stress-reacties
Sneller herstel na acute stress
Meer vertrouwen, helderheid en balans onder acute stress
Minder stress-gerelateerde lichamelijke symptomen
Bloeddrukdaling, stabiele hartslag, minder angstig (mbt hyperventilatie)
Verbeterde concentratie en leervermogen
Betere nachtrust
Beter relativeren van negatieve emoties